
Piwo dla maratończyka
13 czerwca 2011, 12:46Bezalkoholowe piwo pszeniczne sprzyja zdrowiu sportowców, zmniejszając reakcję zapalną po biegu. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Uniwersytetu Technicznego w Monachium, analizując dane zgromadzone w ramach największego studium maratonów Be-MaGIC (od beer, marathons, genetics, cardiovascular system, czyli piwo, maratony, genetyka i układ sercowo-naczyniowy).

Nadprzewodnik z alkoholu
12 stycznia 2011, 12:02Japoński naukowiec, a prywatnie miłośnik alkoholu, po jednym z przyjęć odkrył, że zanurzenie próbki, którą się zajmował, w drinkach przekształciło ją w nadprzewodnik działający w temperaturze kilku kelvinów. Naukowiec ten to doktor Yoshihiko Takano z Narodowego Instytutu Nauk Materiałowych w Tsukubie.

Piwo umożliwiło rozwój cywilizacji?
8 listopada 2010, 20:04Archeolog Brian Hayden z kanadyjskiego Simon Fraser University twierdzi, że rozwój cywilizacji był możliwy dzięki... piwu. Jego zdaniem człowiek udomowił zboża nie po to, by je jeść, ale po to, by przygotowywać z nich alkohol.

Ostatnia odsłona konkursu Dziwnologii
5 października 2010, 18:27Nasze ostatnie zadanie konkursowe jest nieco inne. Opiszemy eksperyment naukowy a Waszym zadaniem będzie przewidzenie jego wyników i zgodnie z nimi napisanie własnego ogłoszenia. Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone książką Richarda Wisemana

Dziwnologia - kolejne książki do wygrania
28 września 2010, 16:29Oto kolejne badanie naukowe do zinterpretowania i kolejne 3 książki „Dziwnologia" do zdobycia!

Konkurs Dziwnologii - pytanie 2.
21 września 2010, 16:14Dzisiaj kolejne badanie naukowe do zinterpretowania i kolejne 3 książki „Dziwnologia" do zdobycia. Przypominamy zasady: co wtorek umieszczamy wyniki jednego niecodziennego badania Dziwnologii.

Dziwnologia - zaczynamy konkurs
14 września 2010, 16:56Jeżeli macie w sobie żyłkę badacza-psychologa i jesteście zafascynowani odmiennym podejściem do analizy zachowań ludzkich, weźcie udział w naszym cyklicznym konkursie! Co tydzień we wtorek będziemy umieszczali wyniki jednego niecodziennego badania Dziwnologii.

Przepis na antybiotyk sprzed 2 tys. lat
3 września 2010, 09:06Chemiczna analiza kości starożytnych Nubijczyków wykazała, że regularnie zażywali oni tetracyklinę, prawdopodobnie wraz z piwem. To najsilniejszy jak dotąd dowód, że wytwarzanie antybiotyków, oficjalnie datowane od odkrycia przez Fleminga w 1928 r. penicyliny, było powszechną praktyką już przed 2 tysiącami lat (American Journal of Physical Anthropology).

Związki piwa z łuszczycą
17 sierpnia 2010, 12:36W przypadku kobiet regularne picie piwa, ale nie innych rodzajów alkoholu, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na łuszczycę (Archives of Dermatology).

Piwowar była kobietą?
31 marca 2010, 08:43Historyk i pisarka Jane Peyton twierdzi, że to kobiety stworzyły oraz przez wieki warzyły piwo, które obecnie jest reklamowane głównie pod kątem mężczyzn i kojarzone przede wszystkim z nimi. Brytyjka zaznacza, że jeszcze 200 lat temu piwo uznawano za pokarm, a zajmowanie się nim należało do obowiązków przedstawicielek płci pięknej.